Keresés ebben a blogban

2011. január 29., szombat

Indiai halva receptje

A halva  a halva.hu -ról
A halva egy édesség, amelyet tipikusan szezámmagból készítenek, méz felhasználásával. A halva szó az arab حلوى = édes szógyökből származik. A halva készülhet szezámmagból, szezámmag pasztából (tahini), vagy néhány országban napraforgómagból.
Népszerű a Közel-Keleten és a Balkánon, de ismert a volt Szovjetunió egyes területein is.
A szezámmag az olajos magvak csoportjába tartozik, az ókori Keleten terjedt el, kb. 5000 évvel ezelőtt.
A hindu mitológia szerint az istenség által megáldott mag a halhatatlanság szimbóluma. Az ősi Kínában olyan értékesnek tartották, hogy a terhes asszonyok és a kisgyermekes anyák még a legnagyobb éhínség idején is kaptak belőle egy adagot. Ma a közel-keleti és délázsiai konyha kedvelt alapanyaga. Legismertebb a belőle készült halva nevű édesség és a tahini, melyet legtöbbször csicseriborsóval gazdagítanak. A népi hagyomány szerint a szezámmagot számtalan esetben gyógyításra használták, pl. krónikus fáradtság, álmatlanság, szív-, máj- és epehólyag-betegségek esetén. Úgy gondolták továbbá, hogy mézzel keverve fokozza a szexuális vágyat és megfiatalítja a szervezetet. Olaját a bőrre kenték, hogy az egészséges maradjon, vagy fekélyeket, égési sebeket gyógyítottak vele. 
A halvának rengeteg változata ismert. Elsősorban szláv- és arab országokban "őshonos", de több más országban is régi népi eledel. A Törökországban és a Balkánon ismert halva, egy nagyon egyszerű édesség. Görögországban például ahány tartomány, sziget annyi féle készítési mód létezik, persze azért van egy-két általánosan ismert recept. A házilag készített halva alapja a búzadara. Ezt különféleképpen édesítik és ízesítik; készülhet simán vagy olajos magvak belefőzésével. Evéskor őrölt fahéjjal, szezámmaggal, apróra tört dióval, pisztáciával, mandulával megszórva, esetleg egy kevés citromlével megcsöpögtetve fogyasztják.
Görögoszágban a halva a nagyböjt édessége (de egész évben kapható), különösen a tahinivel (szezámmagból készült pasztával) készült változata, melyet ekkor nagy mennyiségben tégla formában árulnak. Ezt a tahinivel készült változatot Makedonikos Halvának – Μακεδονικος Χαλβας hívják (Macedóniának Görögország legfelső tartományát hívják, az általunk Macedóniának nevezett országgal határos rész, itt ezt az országot Skopje-ként ismerik és nem akarják elismerni a Macedónia nevet, mint országnevet).
Többféle ízesítésű halva létezik, mint pl. a mézes, vaníliás és kakaós. Ezek az ízesítések lehetnek gazdagítvamandulával, pisztáciával, dióval, mazsolával, mogyoróval, stb. A tahinivel készült változatot nagyon nehéz otthoni körülmények között előállítani (ezért valamivel többe kerül, mint a napraforgómagból készült halva), mert a forró tahinimasszát össze kell dolgozni a cukorból és vízből főzött karamellel. Az összedolgozás kezdetekor a massza kb. 80 fokos és az egész műveletet kézzel végzik, ami nagyon kimerítő és fárasztó munka. Amikor a massza egynemű, hozzáadják az ízesítőket, kakaót, a magvakat, amivel továbbdolgoznak rajta, aztán amikor még meleg feldarabolják és csomagolják. Magyarországon legtöbbször péksüteményeket vagy házi sós készítményeket díszítünk vele. Felhasználása azonban ennél sokrétűbb, színesebb lehet, hiszen értékes tápanyagokban gazdag, és igen kellemes ízű nyersanyag.

A halvá India egyik legkedveltebb édessége. Nevében ugyan testvére a Délkelet-Európában elterjedt halvának, de kivitelében nemigen hasonlít rá. A klasszikus indiai halvá búzadarából készül - ezt hívják hindíül úgy, hogy szúdzsí ká halvá. Léteznek halvá névre hallgató, totálisan különböző édességek is, de egyelőre maradjunk ennél a klasszikusnál. Ezt az egyszerű, finom, és elképesztően laktató édességet a magyar íny is kedvelni szokta, és kezd is már ismertté válni nálunk, mivel a krisnások előszeretettel készítik lakomáikra. Ők halava néven emlegetik. (megjegyzés: a "Halvareceptek" menüpont alatt találhat eredeti indiai Búzadara-halvá receptet is - a szerk.)
A halvát tehát sok országban ismerik és szeretik, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 36 különböző nyelvben önálló kifejezést használnak rá, amelyet az alábbi felsorolás is jól szemléltet:
albán (shqip) 
hallvё, hallva
arab (عربي) 
(ḥalāwa) حلاوة
örmény (Հայերեն
հալվա (halva)
azerbajdzsáni (azəri) 
halva
bengáli (বাংলা
হালুয়া (halua)
bosnyák (bosanski) 
halva(halva)
bulgár és orosz (Български & Русский) 
халва (khalva)
burmai (မြန်မာဘာသာ)
ဟလဝါ (hàlawà)
cseh (Česky) 
chalva
ciprusi görög (kυπριακή διάλεκτος) 
χαλουβάς (haluvas)
észt (eesti) 
halvaa
finn (suomi) 
halva
grúz (ქართული
ჰალვა
görög (Ελληνικά) 
χαλβάς (chalvás)
héber (עברית‎) 
(halvah) חלבה
magyar
halva
hindu (हिंदी
हल्वा (halvā)
kurd (كوردی) 
helaw
litván (Lietuvių) 
chalva
macedon és szerb (македонски & српски) 
алва (alva)
malayalam (മലയാളം
അലുവ (aluva)
máltai (malti) 
ħelwa tat-Tork
marathi (मराठी
हलवा (halavā)
perzsa (فارسى) 
.حلوا (halva)
lengyel (polski) 
chałwa
román (Română) 
halva
szlovén (slovenščina) 
helava
szlovák (Slovensky) 
chalva
szomali (Soomaali) 
halwo
szinhalese (Sinhala) 
aluwa
tamil (தமிழ்
அல்வா(alva)
török (Türkçe) 
helva
ukrán (Українська) 
халва (halva)
urdu (اردو) 
.حلوہ (halvā)

Indiai halva


Hozzávalók: 22,5 dkg búzadara, 4 kanál kókuszreszelék, 45 dkg cukor(fele barna ,fele fehér), 1 kanál darált mák, 6 zöld kardamom magja, 600 ml víz, 10 dkg olvasztott vaj és dió.

Egy edénybe öntjük a darát, a kókuszt, a cukrokat, a mákot, a kardamommagokat és a vizet. Összekeverjük és feltesszük főlni. Felforraljuk és addig főzzük,amíg nagyon sűrű lesz. Ezután levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat.Egy lapos magasfalú edénybe töltjük,tetejét tetszőlegesen kirakjuk dióval és hűlni hagyjuk.Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzés: legyen ez akármilyen különleges és finom,én a makedón,szezámmagos halvát kedvelem továbbra is!
Fahéjasan is fogyasztható,de számtalan elkészítési módja létezik pl.a görög receptekben.


1 megjegyzés: