Keresés ebben a blogban

2012. január 1., vasárnap

Újévi lencseleves, Mézesmisu mogyoróval, Márványsajtos-diós-körtés szendvics

Boldog Új Évet kívánok Mindenkinek,aki betér ma hozzám!

Legyünk ma vidámak,s csak jóra gondoljunk,mert olyan lesz az évünk, amilyen  a mai nap!!!

Három finomsággal is szolgálhatok ma. Szakítottam a hagyományunkkal és lencsefőzelék helyett ma lencselevest készítettem,lényeg,hogy lencsét együnk,hagy hozzon szerencsét az évre!Egy újabb leves,amit én is megbírok enni.Hurrááááá!!!
A Mézesmisu története tegnapra nyúlik vissza,vagyis az előző évre:) Még este dobtam össze.Jó ötlet arra,hogy mit is kezdjünk a megmaradt mézeskalácsokkal.Jó  és saját ötlet,remélem sokak tetszését megnyeri.
A Márványsajtos-diós-körtés szendvics pedig méltó megkoronázása egy jól sikerült vagy éppen fárasztó napnak,egy pohár vörös borocska mellé és lágy ,halk zene....hmmmm...

Ezzel a három ínycsiklandó finomsággal szeretném kezdeni az évet gasztronómiailag:)

Jó főzőcskézést kívánok Minden kedves olvasómnak,s azt,hogy hasonló finomságokban bővelkedjetek idén !!!


Újévi lencseleves

Hozzávalók:

- 25 dkg barna lencse
- 4 db sárgarépa felkarikázva
- 3 db petrezselyem felkockázva
- 3 db karalábé felkockázva
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- 2 kisebb vagy 1 nagyobb gerezd fokhagyma nagyon apróra felkockázva
- 2 dl natúr joghurt
- 2 kanál barna rizsliszt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 5 db babérlevél
- majoránna
- só
- pirospaprika
- őrölt kömény
- bors

A lencsét előző este beáztatjuk,másnap leszűrjük. A hagymákat olajon megpároljuk,majd hozzáadjuk a lencsét és a zöldségeket.Pár percig pirítjuk,majd felöntjük 2 liter vízzel.Ízlés szerint fűszerezzük a felsorolt fűszerekkel és puhára főzzük. A végén a joghurtot  a rizsliszttel elkeverjük és azzal enyhén besűrítjük a levest.Felforraljuk,majd elzárjuk.Melegen tálaljuk.Aki hiányolja  a fülstölt húst vagy sonkát,nyugodtan tehet bele,pikánsabb lesz!

Hozzon mindenkinek jószerencsét!!!



Mézesmisu mogyoróval-hogy megédesítse az újévet!:)
-ütős,tömény és ínycsiklandó finomság

Hozzávalók:

- 1 tasak Aranka mogyorós krémpor
- 3 dl tej
- 500g mascarpone
- 8 ek szőlőcukor
- 1 fél kanálnyi mézeskalács fűszerkeverék
- 2 kiskanál mogyorókrém
- mandulalikőr
- 1 kanál nescafe
- 1 kg világos és kakaós mézeskalács vegyesen vagy fele mézeskalács és fele babapiskóta
- szeletelt mandula
- csokimikulás felolvasztva
- díszes mézeskalács

A mogyoró krémport egy tálba öntjük és hozzáadjuk a  tejet,kevés mandulalikőrt elektromos habverővel előbb alacsony , majd a  legmagasabb fokozaton addig verjük,amíg szép krémes lesz. 
Egy másik tálban a mascarponet a szőlőcukorral ,a mézeskalács fűszerkeverékkel,kevés mandulalikőrrel és a mogyorókrémmel habosra keverjük.
A nescafet 2 kanál vízben feloldjuk,majd hozzáadunk fél dl mandulalikőrt.Ebbe a keverékbe mártogatjuk be  a mézeskalács darabokat. A nagyobb darabokat meg is törhetjük és úgy mártsuk be. Egy kerek jénai aljába teszünk egy sor beáztatott mézeskalácsot,,majd az oldalára is. Erre jön a mascarpones keverék fele.Erre újabb sor beáztatott mézeskalács,majd az Aranka mogyorós krém fele,erre újabb sor mézeskalács,majd a megmaradt mascarpones krém.Erre -ha még van- újabb sor beáztatott mézeskalács jön ,majd a maradék Aranka mogyorós krém -ez a vége.(Az utolsó réteg lehet babapiskóta is.De akár ez egészet készíthetjük vele,ha nincs mézeskalácsunk.)A tetejét megszórjuk mandulaszeletekkel és olvasztott csokival díszítjük.A tetejére díszes mézeskalácsot teszünk.Egy éjszakára  a hűtőbe tesszük. 

Isteni finom!!!




Márványsajtos-diós-körtés szendvics az előttünk álló hideg téli napokra:)


Hozzávalók: 2 főre egy nyugis vacsorához 1-1 kis vörösbor mellé:)

- 2 szelet élesztőmentes tönkölykenyér
- 10 dkg márványsajt
- 1 tubus natúr sajtkrém
- 1 gerezd fokhagyma
- pár csepp olívaolaj
- csipetnyi bors
- 1 nagy marék dió apróra vágva és  frissen megpirítva
- 1db barna téli körte

A márványsajtot villával összetörjük és a sajtkrémmel összekeverjük. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az olajat,borsot és jól elkeverjük.A kenyérszeletekre halmozzuk és megszórjuk frissen pirított dióval. Körteszeletekkel díszítjük.

Jó étvágyat!





2 megjegyzés: