Keresés ebben a blogban

2012. július 28., szombat

Keleti kapros padlizsánragu makrélával és mogyoróval

Tegnap szó szerint összedobtam egy keleties hangulatú ebédet.Megint improvizáltam.Az adag 2 főre szól,igazán ízletes,sokszínű,mint az Olimpia!
Az Olimpia megnyitóját fantasztikusnak találtuk,kicsit megint elérzékenyültem:) A tegnapi ebéd tehát már az olimpia lázában égve készült.


Keleti padlizsánragu makrélával és mogyoróval

Hozzávalók 2 főre:

- 2 dl kuszkusz
- 4,5 dl víz
- csipet só,csipet őrölt fahéj, csipet őrölt menta, csipet őrölt római kömény
- 1 db sonkahagyma
- 1 nagyobb padlizsán fele mag nélkül felkockázva
- csipetnyi őrölt bors
- 1 kiskanál tamarind paszta ( ázsiai boltokból)
- fél kiskanál Birjani rizs fűszerpaszta  ( ázsiai boltokból)
- 1 db szép érett paradicsom
- 1db zöld és 1 db piros kápia paprika
- 4 db olajban eltett félig aszalt paradicsom
- 1-2 doboz makréla konzerv a levével együtt
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- 1-2 kanál frissen aprított kaporlevél
- 1 marék pörkölt földimogyoró
- 2 evőkanál földmogyoróolaj
- 8-10 dkg Apetina dán sajt ( vagy feta)

A vizet a sóval,fahéjjal,mentával és a római köménnyel felforraljuk,elzárjuk a gázt és a száraz kuszkuszra öntjük.Megkeverjük és fedő alatt hagyjuk puhulni.
A sonkahagymát megpucoljuk és felaprítjuk.A mogyoróolajon egy nagyobb méretű serpenyőben megdinszteljük,majd hozzáadjuk a felkockázott padlizsánt, a szintén felkockázott paradicsomot, az apróra vágott paprikákat,a felaprított szárított paradicsomot és borssal, a tamarinddal, majd a Birjani fűszerpasztával ízesítjük. Kicsit forgassuk át,süssük addig,amíg a padlizsán megpuhul!A makrélát szedjük a zöldségekre és az olajat is öntsük rá.A fokhagymát nyomjuk a halra és locsoljuk meg a citrom levével.Szórjuk meg kaporral és 2-3 perc alatt süssük készre. A végén már csak a mogyoróval kell megszórni és a sajtot kell rámorzsolni.A gázt már elzárhatjuk és hagyjuk egy kicsit magára,hogy a sajt is megolvadjon.
Gyorsan elkészíthető egytálétel.A legjobb friss alapanyagokból készíteni. Sajnos makrélát frissen nem tudtam beszerezni, pedig úgy biztosan még finomabb lenne...

Jó étvágyat!






1 megjegyzés: