Keresés ebben a blogban

2012. július 18., szerda

Vörösboros szarvasragu juharszirupos bogyós mártással

Nemrég szert tettünk szarvashúsra.A szarvas húsa  a vörös húsok körébe tartozik,vadhús,és bármilyen szép és kedves állat,mégis sokan fogyasztják.Erőt vettem magamon ,életemben először készítettem szarvast és szintén először kóstoltam.Sikerült egy nagyon finom ételt készíteni belőle,de azért ott motoszkált bennem az,hogy ennek a szép,vadállatnak a húsát eszem,s máris rossz kedvem lett:(
Tényleg nagyon ízletesre sikerült így elsőre,a mártás pedig csak megkoronázza az egészet.Nem valószínű,hogy sok szarvashúst fogok életemben fogyasztani,de kiderült,hogy a vörös húsok között ezt az egyet én is meg tudom enni.Az egész saját ötlet,mind  a ragu és mind pedig a mártás.Érdemes kipróbálni!
Az igazság az,hogy őzhúsunk is van,de az még várat magára a fagyóban,jól érzi ott magát.Kell majd egy kis szünet a szarvas után ,hogy az őzből is készítsek valami finomat.Talán ősszel....


Vörösboros szarvasragu juharszirupos bogyós mártással

Hozzávalók 4-5 főre:

- a raguhoz:

- 1 kg szarvashús felkockázva
- 4 db közepes méretű vöröshagyma felkockázva
- 15 db borókabogyó
- 1 evőkanál pirospaprika és csili vegyesen
- 3-4 db szegfűszeg
- 3-4 db babérlevél
- egy csipet őrölt rozmaring
- 3 szál friss rozmaring
- fél kiskanálnyi kakukkfű
- 1 kiskanálnyi só
- fél kiskanálnyi őrölt fekete bors
- 2x2 dl száraz vörösbor ( jelen esetben Villányi Cabernet Franc 2008)
- 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
- olavaolaj

- a mártáshoz:

- 50 dkg áfonya
- 50 dkg szeder
- 50 dkg málna
- 75 cl juharszirup
- 50cl szederpálinka
- 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő

- a tálaláshoz: rizs

A felaprított hagymát olajon megdinszteljük,majd ráöntjük a szarvashúst és 1-2 percig pirítjuk.Közben a felsorolt fűszerekkel megszórjuk.Annyi vízzel öntjük fel,ami éppen ellepi és felforraljuk.Ezután 2 dl borral felöntjük és 3/4 részben lefedve 1,5-2 órán át pároljuk.Az utolsó negyedórában hozzáadjuk az utolsó 2dl bort,amiben csomómentesre kevertük az étkezési keményítőt és 2-3 kanálnyit is keverünk bele  a gyümölcsmártásból.Így rotyogtatjuk amíg megpuhul a hús.Néha keverjük meg!

A bogyós mártáshoz a megmosott gyümölcsök mindegyikéből egy -egy nagy marékkal félreteszünk. A többi gyümölcsöt egy edénybe öntjük, rálocsoljuk a pálinkát és  a szirupot és feltesszük főni.Amikor forrni kezd,botmixerrel összetörjük és 1 percig hagyjuk forrni.Ezután a maradék egész gyümölcsöt is belekeverjük és rászórjuk az étkezési keményítőt,csomómentesre keverjük.Hagyjuk felforrni,majd elzárjuk alatta a gázt.

Jó étvágyat!




5 megjegyzés:

  1. Ez valami isteni lehet. A mártás nagyon különleges, én imádnám, de a férjem szerintem az orrát sem dugná bele.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, a bogyós gyümölcsök igazán passzolnak a szarvashoz! Még én sem ettem eddig szarvast, nem is készítettem :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta ételt készítettél, én is megkóstolnám. Irtó jól néz ki az a mártás ott mellette.

    VálaszTörlés
  4. Ne legyen rosszkedved. Ez a természet rendje, ha csak nem vagyunk vegák, akkor megesszük a legkülönbözöbb állatokat, bármilyen kedvesek is azok. Még mindig jobb, mintha kannibálok lennénk, s embertársainkat, barátainkat falatoznánk el. Az ősember biztos ezt tette, ha nem sikerült egy mammutot elejteni.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Mindenkinek!A mártás egyébként annyira finom,hogy magában,vagy egy kis vajas kekszet belemártogatva is isteni finom!

    VálaszTörlés