Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 20., hétfő

Levendulás-Grahamkenyér az ünnepre

A mai nemzeti ünnep alkalmából készítettem ezt a kenyeret.Nem a megszokott,már a liszt sem,hiszen Graham lisztből készült,krumpli és alma is van benne,no és egy csomó napraforgómag.Nagyon finom,gazdag,tömör kenyér.


Levendulás Grahamkenyér

Hozzávalók:

- 500g krumpli
- 650 g teljes kiőrlésű Graham liszt
- 1 csomag friss élesztő ( 5dkg)
- 200ml langyos tej
- 3 evőkanál vaj
- 1 kanál só
- 1 nagyobb méretű alma
- 200g hántolt napraforgómag
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 nagy csipet levendulavirág

A burgonyát meghámozzuk,felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük,de a főzővízre még szükség lesz.Pürésítjük és egy mély kelesztőtálba tesszük.Hozzákeverjük a lisztet.Az élesztőt meleg,cukros tejben 1 kanál liszttel hólyagosra felfuttatjuk és a lisztes keverékhez öntjük.A sót és 200ml meleg főzővizet öntünk hozzá,majd lassan a megolvasztott vajat is belekeverjük.Lágy,rugalmas tésztává keverjük ki kézzel.Az almát meghámozzuk és belereszeljük a tésztába. A napraforgómag 90%-át pár perc alatt megpirítjuk és azt is a tésztába dagasztjuk.Nem egy tipikus kenyértészta,mert sokkal lágyabb,de ez pont így jó!Lefedve langyos helyen 1 órán át kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt-gázsütő 2-es fokozat.Egy kb. 20 cm átmérőjű és magas falú kerámia kerek formát kibélelünk sütőpapírral és a megkelt tésztát beleöntjük.A tetejét kereszt alakban bevágjuk és megszórjuk levendulavirággal,majd a maradék napraforgómaggal is.Kicsit belenyomkodjuk a tésztába.Sütőben 50-60 percig sütjük és amikor hurkapálcával megszúrva már nem ragad rá a tészta,akkor készen van.Kihűtjük és utána szeleteljük!

Jó étvágyat!
















5 megjegyzés:

  1. Tetszik az ötlet. szeretem az ilyen kenyereket, sok mag, egészséges!:)Különlegessé teszi a levendula.

    VálaszTörlés
  2. Szia Krisztina!
    Nagyon ízlésesen van felépítve a blogod. Legszívesebben az összes süteményt elkészíteném, mostantól figyelemmel kísérem receptjeidet. Ha kedved és időd engedi, néz be te is hozzám én gobelineket készítek.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Ildikó!Üdvözöllek itt a blogon!Jó csemegézést!

    VálaszTörlés
  4. Viszem ezt a receptet. Magos kenyeret még nem sütöttem, ez lesz az első:-) nagyon szép!

    VálaszTörlés