Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 26., szerda

Az igazi Lángos

Jelentkezzen az,aki nem szereti a Lángost!Ugye nincs ilyen?:)
Van pár lángos receptem már fent,de végre rátaláltam a tényleg igazán igazira : ITT .A recept 1957 óta ez,ahogyan a Nyamm is írja, a történetet olvassátok el nála,érdemes!

Nagyon könnyű és jó dolgozni a tésztával,egy órán belül teljesen készen van, beleszámítva a fogyasztást is.Frissen melegen a legjobb,s csak a jól bevált,mátraházi lángoshoz tudom hasonlítani,mert nálunk az a befutó olyankor,amikor karácsonykor teszünk egy csöppnyi túrát a havas Mátrában.De tudjátok,ez így itthon,házilag készítve sokkal finomabb,mint az! Bárki el tudja készíteni!

Én nem vacakoltam mini lángosokkal,egyszerűen az adagot 4felé vettem és 4 nagyobb lángost sütöttem ki,mert ha már lángos,akkor legyen olyan nagy,ami elfér a sütőedényben.
Tejföllel és sok sajttal ettük.


Az igazi Lángos 

Hozzávalók:

- 3 dl meleg víz
- 2 teáskanál cukor
- 20g friss élesztő
- 1 evőkanál só
- 500g finomliszt
- 1 dl étolaj

A sütéshez forró étolaj-bőven-én egy egész üveggel adtam neki!( ez gazdaságosabb akkor ,ha dupla adag tésztával dolgozunk,egy nagy családnak,barátoknak pont jó)

A feltéthez: ki mit gondol :)( sajt,tejföl,fokhagyma,sonka,tepertő,stb.)

Egy kis tálba öntjük a meleg vizet, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt,majd lefedve pár percig hagyjuk,hogy jól szétolvadjon benne,de ne fusson fel!Ezután hozzáadjuk a sót,a lisztet és laza,ragacsos tésztát keverünk ki belőle.Lefedjük és 20 percig meleg,huzatmentes helyen kelesztjük.Ezután a tésztát a tálban körbelocsoljuk az olajjal és a szélit felemelgetjük,hogy az olaj a tészta alá kerüljön.Letakarjuk és még 5 percig kelesztjük.Ezután 4, nagyjából egyforma darabot tépünk le belőle és gömböcökké formáljuk.Egy olajjal kikent tálcára helyezzük és 10 percig lefedve kelesztjük még. Olajat forrósítunk fel ,amennyire csak lehet.Fontos,hogy bő , nagyon forró olajban süssük ki,ahogy a "Nagyok" is csinálják!:) A gömböcöket egy tálcán ujjbegyeinkkel széthúzzuk tetszőleges körré,s két kézzel megemelve-ekkor még nyúlik egy kicsit a tészta- a nagyon forró olajba tesszük.A tészta szép fényes,lágy,puha, hólyagos kinézetű mielőtt kisütjük.Ez nekem nagyon jól sikerült.Amikor az első oldal sül,a közepe megemelkedik,de nem fog kilyukadni.Amikor már barna színt kap a széle,fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük ki.Zsírpapírra vagy konyhai papírtörlőre szedjük ki,hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla.Kisülten a tészta belül is szépen átsült,hólyagos lett!Az íze pedig hát....mesés!

Jó étvágyat!

















6 megjegyzés:

  1. Sajnos én is nagyon szeretem (meg is látszik). Bár ez olyan strandkaja nálunk. Valahogy a saját nem az igazi. De a Tiéd nagyon annak látszik.

    VálaszTörlés
  2. Én imádom!! Nagyon jól néz ki, tényleg olyan "igazi" lángos kinézete van, olyan fincsi lehet... :P

    VálaszTörlés
  3. Köszi!:)
    Hát még az íze mennyire igazi!:)Tényleg ez olyan,mint amit a standokon árulnak a piacokon,s a strandokon.És nagyon jó érzés,hogy ezt saját magunk is elkészíthetjük bármikor,s annyit ,amennyit csak szeretnénk.

    VálaszTörlés
  4. Hmmmm....yummiii....készítem hamarosan!Kinézetre perfect, tuti ízre is!

    VálaszTörlés
  5. Sok lángos receptet kipróbáltam már,de az eddigiek mind elbújhatnak emögött a lángos mögött!Ez tényleg IGAZI lángos a piaci hangulatot idéző,nagyon finom és ropogós,ezentúl csak ezt fogom elkésziteni,köszönet a receptért!:)

    VálaszTörlés
  6. Örülök neki!:) Nálunk is ez a befutó!Én is hálálkodtam Nyamm oldalán,mert ez tényleg az igazi!:)

    VálaszTörlés