Keresés ebben a blogban

2012. november 26., hétfő

Gránátalmás sütőtök curry Karácsonyi kacsával

A hétvégénk már kicsit karácsonyi hangulatban telt számunkra nagyon fontos emberekkel.
A héten kezdődik a karácsonyi időszak hivatalosan is,hiszen advent lesz már vasárnap. Ez a recept pont erre az időszakra kiváló,igaz a kacsa csak 2 főre szól.A curry recept saját ötlet volt,a kacsa receptjét pedig a múlt héten beszerzett NL Advent című különszámában olvastam,viszont kicsit másképpen készítettem el.



Gránátalmás sütőtök curry Karácsonyi kacsával

Hozzávalók a curryhez:

- kb. 1,5 kg sütőtökkocka( sonkatök)
- 3 ek.kókuszzsír
- só,chili,őrölt koriander,őrölt édeskömény, garam masala, őrölt római kömény,kurkuma,curry
- 4 dl édesköménytea
- 3 szem csillagánizs
- 2 dl házi kókusztej
- 1 narancs reszelt héja és húsa
- 1 nagy érett gránátalma leve és magjai
- 1 marék pirított mandulaszirom
- 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander

A kókuszzsíron megfuttatjuk a sütőtököt,majd ízlés szerint fűszerezzük.Felöntjük a teával és hozzáadjuk a narancs héját, húsát  és a csillagánizst is. Majdnem puhára pároljuk félig lefedve. Ezután hozzáadjuk a kókusztejet és készre főzzük.Elzárjuk alatta a gázt és hozzáadjuk a gránátalmát a levével együtt,megszórjuk a petrezselyemzöld 2/3-ával és  a mandulaszirom 2/3-ával.Hagyjuk fedő alatt puhulni.Tálaláskor a maradék mandulával és a petrezselyemmel díszítjük. 

Hozzávalók a kacsához:

- 1 közepes méretű bio ,megtisztított kacsa
- 12 gerezd fokhagyma egészben
- 2 darab narancs
- zsálya
- 1 nagy rúd fahéj
- olívaolaj
- tengeri só
- őrölt fekete bors

A kacsát bedörzsöljük az olajjal kívül-belül,sózzuk és borsozzuk alaposan. A hasát megtöltjük a fokhagyma felével, kevés zsályával,a fahéjrúddal és az egyik félbevágott naranccsal. Fedeles tepsibe tesszük és a maradék,negyedekbe vágott narancsot és a fokhagymákat mellé tesszük,lefedjük és 2 órán át lefedve sütjük.
Tálaláskor a kacsa szaftjával meglocsolhatjuk a húst.

Jó étvágyat!













2 megjegyzés: