Oldalak

2012. december 16., vasárnap

Aszalt szilvával töltött puszedli

A héten kétféle puszedlit is gyártottam: egyet simán,csak víz és porcukor keveréke cukormázzal és egy másikat is,aszalt szilvával töltve,csokiglazúrral fedve.Most ez utóbbit mutatom be.
Az alapreceptem a szokásos: tavalyról ,a csokiglazúr is a szokásos,a rácsozást pedig idén tejcsokival végeztem.Sokáig puha marad,de annyira finom,hogy nem hosszú életű,gyorsan elkapkodják a vendégek...


Aszalt szilvával töltött puszedli

Hozzávalók  1 adag puszedlihez: 3 tojás, 12,5 dkg Rama,12,5 dkg akácméz, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja,,20 dkg porcukor, fél csomag sütőpor,40 dkg liszt, 4 evőkanál tejföl, 1-1 púpos kávéskanál őrölt fahéj,őrölt szegfűszeg,őrölt gyömbér.

A töltelékhez: aszalt szilva
A csokiglazúrhoz: 250 ml 30%-os habtejszín, 1 ek. vaníliakivonat, 1 tk. rum, 250g 70%-os étcsoki, 20g vaj
A tetejére:  kb. 50g gőz felett olvasztott tejcsoki 

A tésztát előző este kavarjuk ki.Ehhez a Ramát és a mézet felolvasztjuk,majd amikor már kéz meleg,hozzákeverjük a korábban kikevert tojásos masszát: tojások,citrom és narancs héja, porcukor,és fél citrom leve.Az összes hozzávalót jól kikeverjük,ha szükséges,akkor egy kis lisztet adhatunk hozzá.Folpackkal lefedve a hűtőbe tesszük éjszakára. Másnap lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle,majd mindegyik  gombóc közepébe egy-egy szem aszalt szilvát teszünk.Összegömbölygetjük és  sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk kis helyet hagyva köztük. A tetejüket picit lenyomjuk és előmelegített sütőben készre sütjük.Akkor kész,ha a puszedlik alja kicsit barna ,de nem nagyon, a tetejét pedig már nem lehet benyomni. 
Amikor teljesen kihűltek a puszedlik,elkészítjük a csokiglazúrt.Ehhez a tejszínt a vaníliával és a rummal felforraljuk.Az étcsokit egy mély keverőtálba összetörjük és hozzáadjuk a felkockázott vajat is. A forró tejszínes keveréket ráöntjük és gyors mozdulatokkal simára keverjük.Ebbe mártjuk a kihűlt puszedlikat. Vagy rácsra téve,a mázzal locsoljuk meg azokat.
Hagyjuk hűvös helyen teljesen megszáradni. Amikor ezzel is megvagyunk, a gőz felett megolvasztott tejcsokit kicsit hűtsük le,de  maradjon folyékony.Egy műanyag zacskóba öntsük át,csavarjuk meg a csokimáz végénél,s egy apró nyílást vágjunk a zacskó csücskénél,ahol majd a csoki kifolyhat.Gyors mozdulatokkal rácsozzuk be a puszedlik tetejét.Hideg helyen hagyjuk megszilárdulni és fedett dobozokban,hűvös helyen -pl.kamrában- tároljuk.

Jó étvágyat!








3 megjegyzés:

  1. Köszönöm!ÉS isteni finomak!!!:)

    VálaszTörlés
  2. Terveztem hogy elkészítem, de így is többet sütöttem a kelleténél.:) Talán majd jövőre, mindenesetre a receptet mentettem.

    VálaszTörlés