Keresés ebben a blogban

2012. március 18., vasárnap

Vörösáfonyás-mogyorós kiflik

Végre itt a tavasz!Az utóbbi napokban elkezdtük járni a hegyünket,s ha az időjárás is velünk van ez októberig így is marad!Ma is voltunk egy nagyobb túrán,a  merészek már teljesen nyáriasan mezítláb járkáltak fent a  hegytetőn ujjatlan felsőben és rövidnadrágban,az óvatosak,mint mi azért ennyire nem vetkőztünk még neki.Nagyon kellemes volt a szinte már a májusban megszokott melegben túrázni és hallgatni a madarak csicsergését.




A legfrissebb NLK-ban láttam egy receptet,s gondoltam elkészítem Petinek,ha már én egy időre száműztem a sütiket.A receptben mák volt írva,én őrölt törökmogyorót használtam-még karácsonyról maradt meg két csomaggal.( Így majd a a másik csomagot is fel kell használnom!)
A mennyiségen is változtattam,rögtön dupla adaggal indítottam.Peti szerint nagyon jól sikerült,amit már az illata is elárult sütés közben és miután kivettem a sütőből.Jó kis péksütemény.
Először a tésztából nagy háromszögeket szabtam ki és ezek szélesebb végeit kissé megnyújtva a töltés után feltekertem úgy,hogy a végén a 2 végét össze tudjam csípni.A maradék tésztából kis kifliket formáztam.Így nagyjából 30 darab kisebb-nagyobb kifli készült.A töltelék pont elég volt bele.A tészta gyorsan összeáll, élesztő kell bele,s  a hűtőben kell pihentetni.A tészta csak sütés közben fog egy kicsit megemelkedni.
Jó vele dolgozni és legalább a maradék áfonya és mogyoró egy része is elfogyott.Mogyoró helyett mákkal,dióval vagy mandulával is készíthető.
A tojással való kenés meg is látszik a sütőpapíron,most elkapkodtam,máskor nem szokott lecsöpögni.



Vörös áfonyás-mogyorós kiflik

Hozzávalók:

- 3 dkg friss élesztő
- 30 dkg Rama
- 60 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 2 mokkáskanál só
- 14 dkg cukor
- 2 egész tojás
- A kenéshez: 1-2 tojás felverve és átszűrve

A töltelékhez:

- 20 dkg darál törökmogyoró
- 10 dkg aszalt vörösáfonya feldarabolva
- 10 dkg cukor
- 2 db alma megpucolva és lereszelve
- 1 kiskanál őrölt fahéj-saját ötlet
- fél kiskanál őrült ánizs-saját ötlet

Az élesztőt a hideg tejben elkeverjük.A lisztet a sóval,cukorral és a Ramával elmorzsoljuk,majd hozzáadjuk a 2 tojást és az élesztős keveréket is.Jól összegyúrjuk,ha kell kevés lisztet még adhatunk hozzá.Fóliával letakarjuk és 20-25 percig a hűtőben pihentetjük.
A töltelék összes hozzávalóját jól elkeverjük egymással és félretesszük.
A tésztát lisztezett deszkán téglalap nagyságúra nyújtjuk és nagyjából egyforma háromszögeket vágunk belőle.
Én a fél cm-re kinyújtott tésztát hosszában 3 részre vágtam,majd azokat felvágtam háromszögekre. 
A háromszögek szélesebb végére helyezünk a töltelékből egy-egy kiskanálnyit és tetszés szerint( ahogy fent már említettem!) feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire helyezzük és  a tojással megkenjük.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 15-20 perc alatt.Miután megsült ,még forrón meghintjük porcukorral.

Jó étvágyat!


a sütőben...



péksüti tál








2012. március 17., szombat

100% Reformkenyér

Tavaly találtam rá erre a kenyér receptre,ami nem csak reform és paleo,hanem igen egyszerűen elkészíthető és rendkívül finom is!
A recept lelőhelye: Itt és a receptet is a Reformnasiknál olvashatjátok.Szuper kenyér,csak össze kell keverni és kész.Nincs benne élesztő,sem sütőpor ,de még szódabikarbóna sem.A kenyér tehát nem lesz nagyobb sütés közben.Tömör és laktató.Ja,és ki ne hagyjam, lisztmentes is!A hozzávalók között feltüntetett kókuszliszt ugye valójában nem liszt. Tele van még sok-sok egészséges finomsággal: zabkorpa, lenmag, mandula,napraforgómag,stb.
Peti szerint többször kellene ezt sütnöm,mert neki is nagyon bejön.

egészben

szeletelve

Szendvicsként: a szeleteket kicsit megpirítottam,bekentem fokhagymával és egy kis bazsalikomos pestoval,paradicsommal megraktam és reszelt parmezánt szórtam rá.
De önmagában is nagyon finom.

Jó étvágyat!


2012. március 16., péntek

Fetás krémmel töltött csirke hajdinakásával

,,Olyan ízkombinációt alkottál,hogy szinte táncol a nyelvemen.."-E szavakkal dicsérte főztömet ma Petim pontosan 12óra 35 perckor :)
Tényleg nagyon jóra sikeredett ez az ebéd.A Hajdinakása receptjével az Ízek és érzések gasztromagazinban találkoztam-szuper recept!Magában is nagyon jó,egészséges tavaszias saláta,köret,kása.
A csirke ötletét pedig az éjszaka ötlöttem ki.


Fetás krémmel töltött csirke hajdinakásával

Hozzávalók a csirkéhez 4 főre:

- 4 darab szép hízott csirkemellfilé
- 30 dkg feta
- 3 kiskanál bazsalikomos pesto( Alnatura-DM)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- olívaolaj
- só
- bors
- oregano

Hozzávalók a Hajdinakásához:

- 15 dkg hajdina
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 nagy vöröshagyma felkockázva
- 2 db sárgarépa felkarikázva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 40 dkg kelkáposzta nagyobb kockákra vágva
- só
- 2 babérlevél
- 1 kiskanál majoránna
- 5 dl víz
- 1 csokor petrezselyemzöld felaprítva( saját ötlet)

A csirkemelleket az oldalán mélyen bevagdossuk,ide kerül majd a töltelék.A fetát villával széttörjük és  a pestot rákanalazzuk.Összekeverjük ,majd a fokhagymával jó krémesre keverjük.Ezzel a töltelékkel jó alaposan megtömjük a csirkemelleket.Mellenként 2 hústűvel zárjuk le  a nyílásokat.A töltött húsdarabokat sózzuk,borsozzuk és megszórjuk oreganoval.A húsokat olívaolajjal kikent tepsibe helyezzük egymás mellé és picit még csurgatunk rá az olajból.Alufóliával betakarjuk és 1 óra alatt készre sütjük.Félidőben eltávolítjuk a fóliát róla és úgy pirítjuk tovább.
Melegen szeletelve kínáljuk.

A kásához először  a hajdinát száraz serpenyőben 2-3 percig kevergetve pirítjuk.Egy másik széles edényben olajon megpirítjuk a vöröshagymát,majd hozzáadjuk a hajdinát is. 2-3 percig pirítjuk. A többi hozzávalót egymás után beletesszük és fűszerezzük. Az egészet jól elkeverjük és vízzel felöntjük.Lefedjük és takaréklángon időnként megkeverve 20 percig pároljuk.felaprított petrezselyemzöldet adhatunk hozzá. Melegen kínáljuk a csirke mellé ,de önmagában is laktató finomság!

Jó étvágyat!






2012. március 15., csütörtök

Gombapaprikás kétszer

Nem vagyunk gomba imádók,így nem is tudtuk felidézni,hogy mikor ettünk utoljára.Az biztos hogy rakott húst gombával is dúsítottam már pár éve,még régebben lecsóba is tettünk,sőt gyerekkoromban otthon termesztettünk gombát,hatalmasra nőttek és sokat gombapörkölteztünk.Emlékszem,hogy fotók is készültek a szépséges óriási gombákról.Az utóbbi években viszont kimarad az étkezéseinkből. Majd néha becsempészem:)
Tegnap hazafelé jövet laskagombát is vásároltam és gyorsan el  is készítettem ahogy hazaértem.Egy vegetáriánus receptkönyvben találtam rá a receptre,ahol kifejezettem magyar recept néven említik ezt a változatot.Nos,mi ezzel "ünnepeltünk"!
Maradt mára is egy kevés,amit egy másik körettel pótoltam ki.Hű,így még finomabb lett!Akinek tetszik ne fogja vissza magát,csak kövesse az én jó példámat!:)


Gombapaprikás

Hozzávalók:

- kb. 900g laskagomba vagy más vegyes gomba
- 2 db közepes fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 csipet őrölt chili-ezt a recept nem említette
- 1 csokor friss kapor
- 4 dl görög joghurt vagy tejföl
- tengeri só
- őrölt feketebors

Köretként:

- bulgur sós és kurkumás vízben puhára főzve

A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A hagymát finomra aprítjuk. A kaprot is felaprítjuk.Az olajon a hagymát üvegesre pirítjuk,majd rátesszük a gombát és sózzuk,borsozzuk.Erős lángon kevergetve pirítjuk. Ha a gomba leve elpárolgott, a paprikákat is hozzáadjuk és addig sütjük,amíg a gomba egy árnyalattal sötétebb színt vesz fel. Hozzáadjuk a joghurtot vagy tejfölt és  a kaprot.(A kaporból keveset félretehetünk  a tálaláshoz).Még 5 percig alacsony hőfokon főzzük.
Tálaláskor a kész bulgurra pakolunk egy kis halmot a gombapaprikásból és meghintjük kaporral vagy aki szeretné még egy kis pirospaprikával is.


Extra köret( a 2.nap készítettem a maradékhoz):

- kb. 250 g üveges puha csicseriborsó
- kb. 225 g üveges puha vesebab
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- só
- bors
- leheletnyi pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma nagyon vékonyra felszeletelve
- olívaolaj

A hagymákat az olajon megpároljuk,majd hozzáadjuk a babot és a borsót,3 percig keverjük.Fűszerezzük és sózzuk,majd hozzáadjuk a petrezselymet is. 2 perc múlva elzárjuk alatta a gázt. Az előző napról megmaradt gombás bulgurhoz keverjük és melegen tálaljuk.

Isteni finom!

Jó étvágyat!






2012. március 14., szerda

Rizottó olaszosan avagy egy Olasz rizottó?:D

Isteni rizottó,de nem  rizottó rizsből,hanem barnából,nagyon egészségesen!Rizs helyett farfalle vagy fussili tészták is jól passzolnak hozzá.Saját ötletem az egész és nagyon megéri elkészíteni,s ha megízleljük fennáll annak a veszélye,hogy rá fogunk szokni a gyakori elkészítésére!:)
A recept jó nagy adag,6-7 személyre szól.Ideális az olyan baráti összejövetelekre,ahol sokan szeretik a különleges ízeket,vagy csak szeretnek együtt enni,jót enni!


Rizottó olaszosan

Hozzávalók 6-7 főre:

- 600g barnarizs
- só
- kurkuma
- kahirói shoarma egyiptomi fűszerkeverék-vagy garam masala,de akár el is hagyható
- 2 db nagy vöröshagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 darab vékonyra szeletelt fokhagyma
- 2 kiskanál pirospaprika
- 1 kg félig kiengedett mirelit zöldborsó
- 1 nagy csipet só
- 1 nagy csipet őrölt feketebors
- 1 nagy csipet szárított oregano vagy ha van friss oregano 1 jókora kanálnyi
- 1 nagy csipet szárított bazsalikom vagy friss 1 jókora kanálnyi
- 2x400g hámozott paradicsom
- 2 db nagyobb friss paradicsom

A tálaláshoz elengedhetetlen:

- 20 dkg eredeti olasz parmezán( reszelve 7 főre)
- 1-1 kanálnyi bazsalikomos pesto(saját vagy Alnatura-DM)

A rizst a sóval és a fűszerekkel 3szoros mennyiségű vízzel együtt puhára főzünk kb. 1 óra alatt,majd lefedve puhulni hagyjuk.
A hagymákat olajon kicsit megpároljuk,majd a paprikával fűszerezzük.1 percig pirítjuk.Hozzáadjuk a borsót,majd a többi fűszerrel és a sóval ízesítjük. Elkeverjük. Erre jön a hámozott paradicsom és  a közben megmosott és kockákra vágott  friss paradicsom.Az egészet jól elkeverjük,a  hámozott paradicsomot fakanállal kicsit lenyomkodhatjuk és fedő alatt pároljuk addig amíg a borsó villával könnyen átszúrható lesz,de ne legyen túl puha,csak éppen hogy!Amikor kész,hozzáadjuk a puha riszt és elkeverjük.A gázt elzárjuk és fedő alatt pihentetjük negyed órát.Ezután még melegen tányérokba szedjük és mindegyik kupac rizottóra reszelünk egy jó adagot a parmezánból,majd az egész tetejére teszünk egy-egy kanálnyit a pestóból. Akinek akad otthon friss bazsalikomja,azzal is díszítheti.

Nagyon-nagyon finom!

Jó étvágyat!






2012. március 10., szombat

Tandoori csirke grillen sütve

A mai illetve a holnapi ebédünk is: Tandoori csirke grillen sütve 
                                                    Köret: Zöldséges barnarizs
                                                    Saláta: Tzatziki
A Tzatzikiről már korábban tettem fel receptet,így ma kihagyom még a fotóját is.
Szert tettem egy öntöttvas grill serpenyőre  2970Ft-ért és most avattam fel.Végre én is grillezhetek!Lakótelepi lakásban élünk,így sajnos nincs lehetőségünk kerti grillekre.Ezért is tűnt jó megoldásnak.
Ehhez pedig először egy indiai csirke receptet választottam.A barnarizst gyakran fogyasszuk,kiváló méregtelenítő és rostokban,vitaminokban,ásványi anyagokban gazdag.A sárgarépa majd minden hétvégi főzés elengedhetetlen alapanyaga nálunk,akárcsak a cukkini.A fűszerezést mindig érzéssel teszem és nem szoktam csalódni benne.Kedvenc fűszereim: római kömény,kurkuma,koriander és a curry.
A Tandoori csirke fantasztikus illatot áraszt már pácolva is,hát még frissen sütve!


Tandoori csirke grillen sütve

Előző este elkészítjük a pácot és a csirkét ebben pihentetjük egy éjszakán át:

Hozzávalók:
 - 1 kg csirkemellfilé 8 vékony szeletre vágva
- 2 dl natúr joghurt
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 csipetnyi őrölt chili
- 2 gerezd fokhagyma

A csirke szeleteket mindkét oldalán több helyen bevágjuk és egy mély tálba helyezzük .A joghurtba belekeverjük az összes fűszert és az áttört fokhagymát, majd ráöntjük a csirkére.Jól megkeverjük,hogy az összes csirkére jusson és letakarva egy egész éjszakán át  a hűtőben pihentetjük.
Másnap papírtörlővel kicsit áttöröljük a csirkét,hogy ne csöpögjön a pác róluk és most sózzuk ,de csak az egyik oldalát.Felmelegítjük a grill serpenyőnket és egy gondolatnyi olívaolajat öntünk rá. Ezután egyszerre 3 szelet húst rápakolunk és mindkét oldalát készre sütjük.Én húsfogóval forgattam a csirkét a grillen. Némelyik szeletre pár csepp olívaolajat is tehetünk a sütés elején.

Hozzávalók a Zöldséges barnarizs körethez:

- 400ml barnarizs
- 3szoros mennyiségű víz
- csipet só
- csipet kurkuma
- csipet Bombay Masala indiai fűszerkeverék (Spar)
- 2 csokor friss petrezselyemzöld
- 6 db sárgarépa
- 1 db vastag cukkini

A rizst a fűszerekkel és a vízzel feltesszük főni. Amikor már alig van víz rajta hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és 2 percig még tűzön hagyjuk.Később elzárjuk a gázt és fedővel lefedve hagyjuk puhulni.
Közben a répát kockákra vágva megfőzzük és ezt a puha rizshez keverjük.A cukkinit nyersen apró kockákra vágjuk és a rizshez adjuk.Ezzel elkészült a köret.
Egy szelet fokhagymás házi gomolyasajttal és tzatzikivel tálaltam.

Tudom nem egy különleges étel,de Isteni finom,egészséges és jól illik a reform étrendbe is!

Jó étvágyat!









2012. március 7., szerda

Csirkés bulgurtál sült céklasalátával

Sokszor csak úgy fejből főzök. Hétvégén eszünk húst,erről már írtam.Én szárnyasokat fogyasztok,Peti szokott mást húsfélét is ritkán,de a csirke  a legnépszerűbb.Gondolom,hogy ez már kiderült azok számára,akik a kezdetektől követnek.
A most következő étel egészséges,színes és rendkívül finom!Azt hiszem most többet nem is áradozok róla,próbáljátok ki!:)


Csirkés bulgurtál sült céklasalátával
-fejből-

Fél kiló csirkemellfilét csíkokra vágtam és fűszereztem: só, bors, oregano és kakukkfű keverékével. Olívaolaj és vaj keverékén( fele-fele arányban) a húst magában 5 percig sütöttem.Egy fej brokkolit megtisztítottam és rózsáira szedtem,majd azokat félbe vagy a nagyobbakat negyedekbe vágtam és hozzáadtam a húshoz.6 darab sárgarépát megpucoltam és csíkokra vágtam,majd hozzáadtam a húshoz ezt is. 5percig sütöttem. Ezután lefedve kb. 25 percig pároltam. 

450 ml bulgurt val,kurkumával és khairoi shoarma fűszerkeverékkel ( Spar)  ízesítve puhára pároltam. Amikor elkészült hozzáadtam a  húshoz és így pirítottam még 3-4 percig.Elzártam a gázt és lefedve pihentetem pár percig.

A Céklasalátát 2 főre készítettem: ehhez 1 nagy fej céklát megpucoltam és felcsíkoztam.val és borssal ízesítettem és kevés olívaolajon elkezdtem sütni.A vége felé 2 evőkanál balzsamecettel ízesítettem és félpuhára sütöttem.Amikor elértem a kívánt állagot,elzártam a gázt és lefedtem 5 percre, hagytam még puhulni.

Melegen tálaltam a Bulgurtálat a céklával.A vaj nagyon jól érvényesül a  végén,selymessé teszi a bulgurt és nem szárad ki.

Isteni finom!

Jó étvágyat!






2012. március 6., kedd

Kókuszos keksztekercs

Még egy süti korábbról. Nagyon -nagyon szeretem gyerekkorom óta.Több bevált receptem is van Keksztekercs téren,ez most az egyik.A Mese almás mellet ez a második legnépszerűbb ,leggyakrabban készített édesség a családunkban.Mindannyian máshogy készítjük,s pont ez benne  a legjobb.Néha szoktam darált diót is tenni a tésztájába vagy a lekvárral variálok,a szilvalekvár például nagyon jól illik bele.
Gondolom ez is minden sütni szerető által ismert recept és hát itt a helye  a blogon.A külsejével nem vagyok elégedett teljesen még így több hét távlatából sem,akárhogy is nézem a fotót.Sikerült már sokkal szebben is.Az ízét viszont még a számban érzem,mert elég csak ránézni,máris összefut a nyálam.
Csudijó recept ám!

Régen sokat készítettük Húsvétra és Karácsonyra,de ezen kívül is ,mert igen sokszor megkívántuk.


Kókuszos keksztekercs

Hozzávalók  a tésztához:

- 50 dkg darált keksz
- 15 dkg margarin vagy vaj
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 4 evőkanál kakaópor
- 1 dl nescafe vagy kávé-én nescafet tettem bele
- 1 dl rum és nem aroma!
- 6 evőkanál házi sárgabaracklekvár

Hozzávalók a töltelékhez:

- 4 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg kókuszreszelék

A külsejére:

- kókuszreszelék

A tészta hozzávalóit egyneművé gyúrjuk össze kézzel.Jól formázható masszát kapunk. Folpack közé kicsit lelapogatva hűtőbe tesszük.Elkészítjük a krémet: ehhez a tejet a cukorral és a liszttel álladóan kevergetve sűrűre főzzük. A puha vajat a porckorral simára keverjük,majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. A kihűlt tejes krémet a vajhoz adjuk és krémesre keverjük.A kekszmasszát enyhén vizes folpackon nyújtjuk ki nagy téglalap formára. A krémmel egyenletesen megkenjük ,majd a hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük.Az így keletkezett rudat minden oldalán megszórjuk kókuszreszelékkel és folpackba tekerve a hűtőben pihentetjük 2-3 órát ,de akár egy éjszakát is.Szeleteléskor a végeit levágjuk-és gyorsan kóstoljuk is meg!:),a többi szeletet pedig egymást kicsit fedve tálcán kínáljuk.
Pompás vendégváró.

Jó étvágyat!




2012. március 5., hétfő

Almás-fahéjas minikuglófok

Újabb süti a korábban készítettekből.
A kuglóf az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemény.Többnyire kevert tészta az alapja,de találkozni kelt tésztás receptekkel is. A tésztájában nagyon jól mutatnak a friss vagy aszalt gyümölcsök,de akár a kókusz és a csoki is.
A következő kuglóf recept 6 darab minikuglófra vagy egy nagy normál méretű kuglóf formára szól.Gyümölcsként én almát használtam,de tehetünk bele körtét is és természetesen áfonyát,meggyet vagy bármilyen más gyümölcsöt .De így almával a legjobb!Az alma és a fahéj nagyon jó páros.
A recept gyorsan és könnyen elkészíthető.Kezdőknek is ajánlom!


Almás-fahéjas minikuglófok

Hozzávalók 6 minikuglóf formához vagy egy nagy,normál méretű kuglóf formához:

- 6 darab alma
- 33 dkg finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 kanál fahéj
- fél teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 33 dkg barna cukor
- 22 dkg vaj
- 4 egész tojás

A formához:

- olvasztott vaj
- 2 marék barna cukor

A 6 almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.Egy tálba helyezzük és nedves konyharuhával befedjük,hogy ne barnuljon meg.
A lisztet,a sütőport, a fahéjat,a szódabikarbónát és  a sót jól összekeverjük.Egy másik tálban a cukrot a puha vajjal krémessé keverjük.Használhatunk elektromos habverőt. Ehhez egyenként hozzákeverjük a tojásokat.A tojásos masszához hozzákeverjük a száraz anyagokat.Simára keverjük ki!Adjuk hozzá az almadarabokat és újból keverjük el.A kuglóf formát vagy a minikuglóf formákat olvasztott vajjal kenjük ki és  a barna cukorral szórjuk meg a formát/formákat mindenhol.A tésztát öntsük egyforma adagokban a mini formákba,vagy az egészet a nagy kuglófsütőbe. Kicsit ütögessük a munkapadhoz a forma alját,hogy mindenhol egyformán legyen tészta.Előmelegített sütőben(a recept szerint 180fok) 40 percig süssük szép aranybarnára.Tűpróbával ellenőrizzük,hogy  a közepe is átsült-e.A formában hagyjuk kihűlni,majd borítsuk tálra és tálaljuk.
Készíthetünk a tetejére mázat cukorból és vízből,de finom házi almalekvárral is isteni finom!Nekem az almák szép világosak maradtak a sütés után is.

Jó étvágyat!






2012. március 4., vasárnap

Mézes-kókuszos rolád

A napokban volt időm szétnézni a fotóim között és még mindig találtam olyan recepteket,amelyek még nem szerepelnek a blogon.Ez is egy ilyen.Desszert,de alig édes,inkább kellemesen ízes ,reform süti.
Lesz még két süti recept és ha jól emlékszem 2 étel recept is,amire rábukkantam.
Tehát ez sem most készült,s a többi sem,amiket a napokban láthattok majd.Muszáj ezekkel kezdenem,mert megint elcsúszok és kimarad pár igazán jó fogás.

A süti receptje Az Ízek és érzések c. gasztromagazinban található.(karácsonyi szám) Még az ünnepek alatt bejelöltem magamnak.Alig kell hozzá valami és gyorsan elkészíthető.Én picit változtattam rajta,például narancshéjat használtam citromhéj helyett, a vízből 1 dl-vel többet tettem bele és  a mézből is egy kanállal többet.Nekem így volt jó.Nem igazán szeretem a búzadarás ételeket,de ennek kedvéért kivételt tettem,főleg mert reform süti és véletlenül volt itthon tönkölybúzadara.
Egész finom kis desszert lett belőle,egyáltalán nem émelyítő,sőt,épp el van találva benne  a méz aránya még így is,hogy 1 kanállal többet tettem bele.

Amikor elkészítek egy receptet,közben mindig jegyzetelek mellé: min változtatok,miből teszek többet vagy kevesebbet,mennyi ideig sült valójában és hogy ízlett.A receptjeim tele vannak feljegyzésekkel és néha még kis papírcetlikkel is,vagy kis csillagocskákkal,amivel jelzem magamnak,hogy szeretném majd elkészíteni.Amikor saját receptet alkotok,akkor több időm megy el az írással,mert akkor én találom ki az egészet.De ez így van rendjén!


Mézes-kókuszos rolád

Hozzávalók:

- 25 dkg tönkölybúzadara
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg mazsola
- fél narancs reszelt héja
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál vaníliaőrlemény
- csipet só
- 7 dl víz
- 6 evőkanál akácméz

A tálaláshoz:

- őrölt fahéj
- narancsgerezdek

A búzadarát néhány percig kevergetve szárazon pirítjuk egy széles karimájú edényben. Azután félrehúzzuk és a méz és víz kivételével az összes hozzávalót beletesszük.Visszatesszük a tűzre,megkeverjük.Erre jön  a víz és 6 percig így főzzük.Időnként megkeverjük.Ezután hozzáadjuk a mézet és jól elkeverjük.2percig még főzzük.Még forrón folpackkal kibélelt őzgerincformába öntjük és  a tetejét elegyengetjük.Hideg kövön hagyjuk hűlni,majd a hűtőben minimum 2 órát hagyjuk dermedni.Tálcára borítva szeleteljük. Fahéjjal meghintett kis tányérokon narancsgerezdekkel tálaljuk.

Jó étvágyat!





2012. március 3., szombat

Tojáspörkölt gazdagon avagy Hozzunk ki egy pompás ebédet egy doboz tojásból!

Hú,nem semmi lett ez a tojáspörkölt!Épp a GoodFoodban olavastam:'' Hozzunk ki a legtöbbet egy doboz tojásból!"-nekem sikerült,bár nem a magazinból, hanem csak úgy hasráütésszerűen.Remek lett!
A tojást szeretem,de óvatosan kell bánnom vele,mert nagyobb mennyiségben allergiát okoz nálam. Egy jó darabig most hanyagolni fogom a tojásos ételeket,egyébként sem árt a méregtelenítés most,hogy nyakunkon  a tavasz!( nálam a böjt most kezdődik,no süti,no kelt tészta és no élesztő-de másoknak azért fogok készíteni!)
Így hát tojásallergiások most ne figyeljenek ide!


Tojáspörkölt gazdagon
3 főre

Hozzávalók a tojáshoz:

- 10 db főtt és megpucolt kemény tojás
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 vöröshagyma felszeletelve

Hozzávalók a mártáshoz:

- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál garam masala indiai fűszerkeverék
- 1 kiskanál só
- fél kiskanál őrölt bors
- 1 kiskanál pirospaprika

Hozzávalók a bulgurhoz:

- 250 ml bulgur
- fél teáskanál só
- fél teáskanál kurkuma
- 550 ml víz

Továbbá:

- 1 csokor zöldpetrezselyem

A bulgurt a fűszerekkel és a vízzel puhára főzzük,majd lefedjük.A petrezselymet feldaraboljuk.A mártás hozzávalóit jól elkeverjük és félretesszük.Az olajon és  a vajon kicsit megdinszteljük a hagymákat,majd hozzáadjuk a feldarabolt tojásokat.Így kb. 5 percig sütjük. Ráöntjük a mártást és így főzzük még 5 percig.Közben keverjük meg néhányszor!A közben puhára párolódott bulgurt adjuk hozzá és 3 percig pirítsuk az egészet.Amikor elzártuk gyorsan adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet és -2-3 perc állás után( fedő alatt) még melegen tálaljuk.
A tojás miatt azt ajánlom,hogy az egész adagot még a készítés napján fogyasszuk el!
Isteni finom!Remélem sokak kedvence lesz!

Jó étvágyat!

Megjegyzés: a garam masalát más fűszerekkel is helyettesíthetjük,ki-ki kedve szerint.De szerintem így a legfinomabb!