Keresés ebben a blogban

2013. augusztus 16., péntek

Sárgabarack csatni és csirke curry

Gyümölcsök közül a legjobban a sárgabarackért rajongok.Bármilyen formában és nagy mennyiségben tudom fogyasztani.Lekvárként,sütibe,csatniként,curryhez,de a legjobb még mindig frissen,magában.


Sárgabarack csatni és csirke curry

A csatni hónapokig eláll tiszta üvegekbe töltve.Isteni finom húsételekhez.

Hozzávalók a csatnihoz:

- kb. 1300g friss sárgabarack feldarabolva
- 2-3 fej vöröshagyma felszeletelve
- 4 gerezd fokhagyma összetörve
- 2-3 db nyári alma meghámozva és felkockázva
- 2-3 db nyári körte felkockázva
- 5-6 evőkanál xillit vagy xukor vagy eritrit
- 6 evőkanál fehérborecet
- kb. 1,5 dl víz
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt chili
- 1 tk erős paprikakrém
- 1,5 tk só
- ízlés szerint őrölt feketebors
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál agar-agar 

A fixáló kivételével az egészet elkezdjük együtt főzni addig,amíg a barackok összeesnek.Lassú tűzön forraljuk,majd forrás után még fél órán át főzzük.Ezután keverjük bele a fixálót,vagyis az agar-agart.10 percig forraljuk így.Tiszta üvegekbe töltjük,lezárjuk,majd 5 percre a fejük tetejére állítjuk.Száraz dunsztban 2-3 napig pihentetjük.


Hozzávalók a curryhez: 6 főre

- 1 kg csirkemellfilé vékony csíkokra vágva
- 3 evőkanál erős paprikakrém
- 1 fej vöröshagyma felszeletelve
- 3 gerezd fokhagyma összetörve
- 200ml basmati rizs
- 1 db nagy méretű cukkini mag nélkül felkockázva
- Ízlés szerint :chili, darált piros paprika, curry, koriander, kurkuma, római kömény, só
- 7 darab sárgabarack
- 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander falaprítva
- kókuszzsír 

Kókuszzsíron elkezdjük a felszeletelt hagymát üvegesre párolni,majd hozzáadjuk a húst,a paprikakrémet és a fokhagymát.Fehéredésig pirítjuk.Ízesítjük a fűszerekkel,majd a rizst is hozzáadjuk.Felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje és kicsit felette érjen.Forrás után a cukkinit is hozzáadjuk,majd addig főzzük együtt az egészet,amíg minden megpuhul.Ha kell,közben adjunk még hozzá vizet.A vége előtt kb. 5 perccel adjuk hozzá a magtalanított, felezett barackokat,majd amikor elkészült szórjuk meg a petrezselyemmel.
A csatnival tálaljuk.

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése