Keresés ebben a blogban

2013. december 23., hétfő

Drezdai stollen

Bár én nem fogyaszthatom,de mégis beleszerettem...,a látványába.Az egyik legkarácsonyibb sütemény.Könnyű elkészíteni,bár időigényes,de a kelesztések közti időt hasznosan is eltölthetjük...



Drezdai stollen

Hozzávalók:

- 50 dkg kalácsliszt
- 5 dkg friss élesztő
- 20 dkg olvasztott vaj
- 8-10dkg cukor
- 1 cs.vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- 1 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- 1 kupica barna rum
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
- csipetnyi só
- 10 dkg mandulaszirom felaprítva
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg aszalt sárgabarack felaprítva
- 5 dkg kandírozott citrom
- 5 dkg kandírozott narancs
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- 20 dkg marcipán

A tetejére:

- 5 dkg vaj
- sok porcukor

A langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk,majd a mandula, a marcipán, a rum és az aszalványok kivételével a hozzávalókból sima tésztát dagasztunk.Meleg helyen lefedve 40 percig kelesztjük.Ezután a rummal elkevert aszalványok és mandula keverékét a tésztába gyúrjuk.Újabb 40 perces kelesztés jön.A második kelesztés után a tésztát kicsit kinyújtjuk és a közepébe helyezzük a rúddá formált marcipánt.A tészta egyik felét a másikra hajtjuk úgy,hogy legyen egy kis magasított része nagyjából középen.A mellette lévő tészta részeket kicsit lenyomjuk.Így kapjuk meg a jellegzetes formáját.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.A legjobb ha stollen méretű tepsit használunk.Lefedve hagyjuk kelni még 20 percet.
Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.Amikor elkészült,még forrón mindenhol megkenjük olvasztott vajjal és bőven ,vastagon megszórjuk porcukorral.Hagyjuk kihűlni. Ezután alufóliába jól becsomagolva hűvös helyen hagyjuk,2-3 hétig is eláll így.

Jó étvágyat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése