Keresés ebben a blogban

2014. február 2., vasárnap

Sült csirke krémes diószósszal (Paleo)

Láttam egy pompás receptet a januári Good Food magazinban és valami hasonlót alkottam én is.Mennyei finom lett!
A titok a csirkehúsleves alaplében rejlik.Az utóbbi fél évben rászoktam az alaplevek készítésére.Ha kapunk jóféle tanyasi/bio csirkét,egyes darabokból sok zöldséggel és finom fűszerekkel egy nagy fazékban készítek levest.A nagy részét leszűröm és elteszem fagyasztóba későbbre.Nagyon klassz rizs főzéséhez,ragukhoz,currykhez,szószokhoz,főzelékekhez,de akár önmagában is forró erőlevesként egy hideg téli napon.


Sült csirke krémes diószósszal (Paleo)

Hozzávalók: 4 főre

a húshoz:
- 1 kg csirkemellfilé
- 1 kiskanál Himalája só
- 1 nagy csipet cayenne bors
- fél kiskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál darabos morzsolt szárított paprika 
- fél kiskanál őrölt római kömény
- 2 kanál olívaolaj + a sütéshez

a szószhoz:
- 4 nagy marék dióbél
- 2-3 dl csirkehús alaplé
- 4-5 evőkanál tahini vagy darált szezámmag
- 100g főtt natúr gesztenye
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 dl kókuszolaj
- 1 citrom leve
- 50ml Cocomas kókusztejszín
- ízlés szerint: só, bors, fahéj,római kömény és szárított chili
- 1 csokor petrezselyemzöld

Köret: zöldségfélék,rizs,stb.

A csirkét kb.5 cm-es darabokra vágjuk.A fűszereket a 2 kanál olajjal összekeverjük és a húsokat bedörzsöljük vele.Olívaolajat forrósítunk egy nagy méretű edényben és alacsony lángon megsütjük benne a húsok minden oldalát.
A szószhoz egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót.A dióból egy marékkal félreteszünk.A többit egy mélyebb tálba öntjük.Hozzáadjuk a feldarabolt gesztenyét.A kókuszolajon megpirítjuk a felkockázott hagymákat és azt is a diós keverékhez adjuk.A tahinit felöntjük annyi alaplével,amennyit magába szív.Ezt is a diós keverékhez adjuk.A fűszerekkel ízesítjük és még fél dl alaplevet hozzáöntünk.Késes aprítóban összeturmixoljuk az egészet.Sűrű,krémes massza lesz,amit visszaöntünk a serpenyőbe,majd a maradék alaplével,a citrom levével és a tejszínnel felöntjük és felmelegítjük. Megszórjuk petrezselyemmel és a készre sült húsokat a krémes szószba fektetjük.A maradék dióval megszórjuk és tálalásig lefedjük.

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése