Keresés ebben a blogban

2014. június 1., vasárnap

Paleo lúdláb torta

Terveztem, hogy sütök valami finom csokis paleo sütit, de nem kifejezetten tortára gondoltam. Hanem először csokoládékenyérre meggyel töltve, majd pár perccel később már süteményt terveztem, de a hozzávalók kimérése közben mégis úgy döntöttem, hogy kerek piteformában sütöm meg, így tortaként fog bevonulni a paleo desszertek közé. Meggyem volt bőven, így mindenképpen valami gyümölcsöset szerettem volna. 
Mindig tartok egy kicsit attól, hogyan fog sikerülni, ha egy teljesen új és ráadásul saját receptet próbálok ki. Ez most nagyon jól sikerült. Tényleg annyira finom és pontosan a hagyományos lúdláb torta ízei köszönnek vissza. Viszont ez sokkal egészségesebb, mint az eredeti verzió. Szerintem pont jó lett, biztosan máskor is ki fogom próbálni. Csupa csoki desszert és hiába is paleo, de ennek a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. Egy szép szelet bőven elég és laktató is.


Paleo lúdláb torta

Hozzávalók:

Tészta:

- 10 dkg Lindt étcsokoládé 70-80%-os vagy paleo csoki, xilittel édesített
- 8 dkg kókuszzsír + a forma kikenéséhez egy kevés
- 5 db L-es tojás
- 10 dkg eritrit
- 10 dkg gesztenyeliszt
- 3/4 csomag foszfátmentes sütőpor
- 1 csipet Himalája só
- 2 nagy marék magozott meggy

Máz:

- 200ml Cocomas kókusztejszín
- 10 dkg Lindt étcsokoládé 70-80%-os vagy paleo csoki, xilittel édesített
- 1 kupica rum
- 1 kiskanál kókuszzsír
- csipetnyi őrölt vanília

Díszítés:

- kókuszreszelék
- meggy
- menta

A tésztához az étcsokit a kókuszzsírral együtt vízgőz felett simára olvasztjuk. Közben gyakran keverjük meg!  Hagyjuk hűlni egy kicsit. A tojások fehérjéből csipet sóval verjünk kemény habot. A sárgáját az édesítővel együtt addig verjük,amíg kifehéredik. Ebbe csurgassuk bele a csokis masszát. Krémesre verjük fel. A sütőporral elkevert gesztenyelisztet szitáljuk hozzá és keverjük csomómentesre. Lazán apránként keverjük bele a tojáshabot is. Ezután elektromos habverővel krémesre habosítjuk. Egy kókuszzsírral kikent cakkos szélű kerek kerámia formába öntsük a tésztát. Magozott meggyel gazdagon pakoljuk meg. Előmelegített sütőben kb. 30 percig, tűpróbáig süssük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz egy edényben a csokit törjük össze, locsoljuk meg a rummal és adjuk hozzá a kókuszzsírt és a vaníliát. A kókusztejszínt forrósítsuk fel és öntsük a csokis keverékre. Gyors mozdulatokkal keverjük simára egy fakanál segítségével. A sima csokimázat kenjük a kihűlt torta tetejére egyenletes vastagságban. A tetejét rakjuk ki meggyel és a torta közepét szórjuk meg kókuszreszelékkel. Mentával díszíthetjük. 2-3 órára tegyük a hűtőbe szilárdulni. Óvatosan, forró vízbe mártott és szárazra törölt, éles késsel vágjuk fel. 

Jó étvágyat!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése