Keresés ebben a blogban

2016. december 18., vasárnap

Paleo bejgli


Szeretek kísérletezni a paleolit étrendbe illő alapanyagokkal. Bejglit még ezidáig nem mertem készíteni, de tegnap végre megalkottam a saját bejgli tésztámat és kétféle tölteléket. A mákos lett a kedvencem 😊 De isteni finom mind!
A tészta szerintem bármilyen paleo kalácstésztás recepthez illik, így aztán készíthetünk a bejglin kívül belőle más finomságot is.





Paleo bejgli 

Hozzávalók két rúdhoz:

A tésztához:

- 7 evőkanál mandulaliszt
- 5 púpozott evőkanál kókuszliszt
- 3 púpozott evőkanál gesztenyeliszt
- 1 evőkanál bambuszrost
- 1 mk. foszfátmentes sütőpor
- 2 evőkanál útifűmaghéj 1 dl langyos vízzel elkeverve
- 1 késhegynyi vaníliapor
- csipet Himalája só
- 3 ek. porxukor
- 1 dl kókusztej
- 3 tojás felverve

A mákos töltelékhez:

- 6 púpozott evőkanál darált mák
- 2 ek. gesztenyeméz
- 1 ek. mindenmentes sárgabaracklekvár
- 2 ek. porxukor
- fél citrom reszelt héja
- 10 db aszalt szilva apróra vágva
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 2 kanál víz

A diós töltelékhez:

- 6 púpozott evőkanál darált dió
- 2 ek. gesztenyeméz
- 1 ek. mindenmentes sárgabaracklekvár
- 2 ek. porxukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 evőkanál aszalt vörösáfonya
- 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
- 2 ek. kókusztej

A kenéshez: 2 tojássárgája és 1 tojásfehérje

A tészta minden hozzávalóját összegyúrjuk és lefedve hűtőben pihentetjük addig, amíg a töltelékeket elkészítjük. A töltelékhez mindent jól elkeverünk egymással.
A tésztát kettészedjük és mindkettőt két sütőpapír között egyforma méretű lapokra nyújtjuk. A lapokat megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a széleken 2-3 cm részt üresen hagyunk. A rövidebbik oldalát 2-3 cm részben ráhajtjuk a töltelékre és lekenjük tojássárgájával. Ezután a hosszabbik, magunkhoz közel eső végénél fogva a sütőpapír segítségével óvatosan feltekerjük a kalácsot. Óvatosan átemeljük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A két rúd között maradjon hely, mert sütés közben kicsit megkelhet. A rudakat átkenjük tojássárgájával és hűvös helyen hagyjuk 30 percet pihenni. Ezután átkenjük tojásfehérjével és újra hagyjuk hűvös helyen száradni  30 percig. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tepsiben hagyjuk negyed órát hűlni hideg kövön, majd a bejgliket emeljük át egy tálcára és hagyjuk azon teljesen kihűlni.

Jó étvágyat!









4 megjegyzés:

  1. Egy életem-egy halálom, ezt én kipróbálom. Már lekenve, várja a sütést. Kicsit tört, de bánja a fene ha jó lesz az íze.
    Évek óta Elmira bejglijét sütöm de most ez nagyon megtetszett.

    VálaszTörlés
  2. Hatalmas köszönet a receptért! (olyan kevesen írnak visszajelzést más receptes oldalakon is, hogy nem tudja az ember melyiknek merjen nekivágni)
    Első paleós (élesztő,cukor mentes) karácsonyunk, és kétségbe voltam esve hogy mi sül ki belőle. Örülök, hogy a recepted mellett döntöttem. Bár a tölteléket ízlés szerint főzött krémmé variáltuk közkívánatra, de nagyon jól sikerült. Rémisztő volt a feltekerés a sütőpapírral, de a repedések rögtön összesültek, miután alaposan átkentük tojással és agyonszúrkáltuk szokásunkhoz híven felül és oldalt is (biztos ami biztos). Köszönet! Hamarosan megint megsütjük.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést! Mindig öröm olvasni, ha valaki elkészíti valamelyik újdonsült receptemet és sikert arat vele! Boldog Új Évet! :)

    VálaszTörlés